Tarinoita

KIITOS JA NÄKEMIIN

Kotisivut menee kiinni 1.10.2022 alkaen.

Toivottavasti nähdään vielä

Mika

Joulukuu 2019

Piiitkästä aikaa löysin taas kotisivut. Edellisesta kerran jälkeen kun tänne kirjoitin on tapahtunut paljon.

Labradori on pennutettu ja pennut lähteneet maailmalle, Hienoihin koteihin.  Itse olen 2 vuotta kulkenut koulussa Porin suunnalla Kullaan metsäopistolla. Lähdin opiskelemaan Riistamestarin Erikoisammattitutkintoa ja sen myös sain valmiiksi Olen #20 Riistamestari

Olen myös ainut Suomessa joka on käynyt Kalastusoppaan ammattitutkinnon ja Riistamestarin Erikoisammattitutkinnon.

Nyt suunnittelen uusia metsästyskoulutuksia ja minuun voi olla yhteydessä jos kiinnostusta löytyy. 10 henkilöä kun kurssille saadaan niin lähden pitämään sitä saman tien ja kurssin jälkeen on aina mahdollista saada metsästyskorttitutkinto.

Kysykää kaverit mukaan niin homma voidaan pistää jo huomenna alulle.

27.5.2017

Kausi alkoi perinteisellä opaskaveriporukalla. Jotain suurta oli kiinni vavan päässä väsyttelin minuutteja parikymmetä mutta sitten pennin 320 gt2 kelassa ehkä jarru petti hirtti niinsanotusti kiinni. Vapa taipui, kala tuli perässä sen aikaa kun vapa kesti, Sitten paukahti poikki ja 2/3 osaa vavasta lähti kohti avaruutta ja putosi mereen 5 metrin päässä . Lohi oli vetänyt pennin kelan jarrun solmuun. Nostin hattua lohelle ja kohti uusia juttuja.

24.6.2015 Keskiviikko

Taas on se aika vuodesta kun kisojen järjestely on käynnissä. Joten kaikki mukaan taas tänä vuonna Kuhakeisari kisaan joka järjestetään Luodonjärvellä lauantaina 18.7.2015 klo 12-18.00 kipparikokous on klo.11.30.  Kisassa 3 kuhaa puntariin ja alamitta 48cm. 6 vapaa vedossa max. Lisäksi palkitaan C&R suurin Hauki. Kisakalan koko oli sama ekavuonna joten kyllä sieltä isoa löytyy. Suurin painoi viimevuonna yli 3,2kg ja suurin hauki oli yli 100cm ahvenkin oli 36cm. Joten kalenteriin merkki että kisoissa. Nyt treeniä ja uistelulupia myy Strandis Larsmon vesille. Ei NETTI MYYNTIÄ.

12.1.2015 Maanantai

Hyvää alkanutta vuotta vain teille jotka seuraatte minua ja minun kotisivujani. Olen ollut nyt 1,5 vuotta Härmän HH-Sportin vastaavana ja aika on mennyt päätyön ja matkojen merkeissä. Mutta tälle talvelle tulen panostamaan taas pilkintään ja ensi kesänä uistellaan taas urakalla. Metsästyskoulutuksen olen ajatellut järjestää tuossa toukokuussa, siitä lähempänä. Uistelukisat tulevat taas heinäkuussa ja ensimmäiset oli osallistuja määrältään hyvät 26 venettä joista puntarille mittakalan toi 16 venekuntaa. Voittajan (3) suurinta painoi n.6,2kg. haukiluokan pisin oli 100cm ja ahvenkisan voitta meni 34cm kalalla. Katsotaan jos jotain erikoista taas ensikesän kisaan keksitään. C&R on mukana mutta pitäisikö ottaa samaan päivään venepilkintä/-onginta kisa??? Kaiken kiiren lisäksi meille tuli uusi koiran Labradorinarttu josta olisi tarkoitus saada itselle noutava kaveri metsästykseen. Mutta palataan taas asiaan kun seuraavan kerran pilkille menen.

30.4. Keskiviikko

Ei sitä olla laakereilla oltu vaikka ei tänne paljon kirjoituksia ole tullut. Mutta kesän suurimpana haasteena Heinäkuussa järjestettävä vetouistelukisa. Kisa on ensimmäinen virallinen uistelukisa Luodonjärvellä. Aikataulut ja tarkka ajankohta kisalle tulee paikallislehtiin. Mutta Kannatta pitää mielessä Heinäkuun eka tai toka viikonloppu. Silloin katsotaan kuka on ensimmäisen kisan voittaja. Iso Kiitos kuuluu Luodonkalastuskunnalle joka Antoi koko kisa järjestelyn minulle. Katsotaan missä startti tapahtuu???? :)

3.3. Maanatai

Koiralla ajattaminen on tältä kaudelta ohi. Omalle koiralle vuosi oli todella hyvä, ei ollut lunta ja jäniksiä ja kauriita sai ajaa sopivasti. Jokaisella reissulla sai jonkinlaisen ajon. Nyt sopivati kk mäykky tuli tiineeksi ja pentuja on odotettaavissa huhtikuun 20 päivän paikkeilla. Jos pennut on yhtä syttyviä kuin emä ja isä niin syksyllä niistä saa jo hyvän ajopuolen kaverin.

Nyt kumminkin aikaa käytetään ketunpillitykseen jotta saadaan kettukantaa pienennettyä ja sitä kautta niin sanottua ruokapöytä riistaa lisää. Niissä seuroissa joissa olen mukana niin kettukanta on päässyt räjähdysmäisesti kasvamaan ja kapi on tullut kuvioihin, Tekee kyllä kettukantaa ison loven muutanvuoden sisällä. No linnut,jänikset ja kauriin vasat tykkää ja toisaalta kettukoirista voisi tulla parempia hakijoita kun ei joka puskassa ole kettu odottamassa.

HH-Sport järjestää myös kisan kettukeisari 1.3-30.4. välisenä aikana. Lähetä vain kuva lähinnä sinua olevaan liikkeeseen ( Puh.Numerot tästä ) Muista myös kysyä säännöt kisaan, joka myymälässä pieniä eroja. joka myymällä jakaa voittajalle 100€ lahjakortin ja pienempiä palkintoja.

Kesän kalastusmatkoja voi alkaa tilaamaan. Tänä vuonna keskitytään kuhaan ja haukeen ja ahveneen. Jigaus,täky ja vetouistellen. Mutta ei muitakaan kalastusmuotoja pois jätetä. Majakka Bongarit on tervetulleita. JUHANNUKSENA ei tänä vuonna asiakkaita vie, mutta ennen ja jälkeen juhannuksen kyllä.

NYT KAIKKI JAKAMAAN FACEBOOK SIVUA.

22.12. Sunnuntai

Taas vuosi vaihtuu. Itsellä tämä vuosi oli todella kiireinen tai varsinkin kesäkuusta eteenpäin. Lomapäiviä ei montaa sopinut ja metsästys ja kalastus jäi vähäiseksi työkiireiden takia. Taidot ei häviä ja uutta on opittu nyt osaan paljon paremmin monta asiaa. Veneellä tuli tunteja kumminkin 200h ja vein asiakkaita ulos useita ryhmiä. Suurin yksittäinen tapahtuma jonka vedin henkilö kohtaisesti oli toukokuussa järjestetty valtakunnallinen kalastuspäivä jossa tehtiin maailman ennätys yhtäaikasilla onkijoiden määrällä koko Suomessa. Meillä oli paikan päällä n. 450 koululaista. KIITOS heille. Sen lisäksi vein Itälän koulu kalastuspäivää viettämään Köpmanholmenin saareen. Oppilaita oli koulusta 180+ opettajat ja huoltajia. Kalastusvalvontaa suoritin yli 80h ja enemmän olisi pitänyt olla mutta resurssit eivät riittänyt tälle kesälle. Ensi kesänä alkaa sitten toisellainen käytäntö valvonnan suhteen.

ISO KIITOS KAIKILLE ASIAKKAILLE

KIREITÄ SIIMOJA ENSI VUONNAKIN

HYVÄÄ JOULUA 2013

RAUHALLISTA JA TURVALLISTA UUTTA KAUTTA 2014

KIITOS

Muistakaa naskalit jäällä.

13.11. Keskiviikko

Kauris ruokinta aloitettu ja porkanaa on viety  kuution verran ruokintapaikalle. Kauriit eivät vielä ole sitä vielä löytäneet, luulen että johtuu siitä että pellot vieressä kasvaa hyvää apilaa ja ovat vielä metsänruualla. Kettua pillitetty ja saatu. Olen saanut toimimaan Sycon keltaisen ja mustan, sen lisäksi dan thompson on toiminut todella hyvin vaikka se tulee paremmin esille vasta helmikuusta eteenpäin. Nyt kaikki vain pillittämään ja poistamaan pienpetoja urakalla. Meillä ainakin on kettua aivan liikaa. Jos kokeessa samasta erästä koira pistää 3 kiven alle ja neljännen vasta ajoon niin paljon niitä silloin on. Taimenta olen käynyt kalastamassa ja haukea molempia saanut . jigikausi ahventen osatlta on juuri nyt parasta, kuhan suhteen haastellista johtuen että kuha ei ole vielä pohjalla vaan siinä välivedessä. Pitäisi osata uittaa oikein n.1m pohjan yläpuolella, se on suurin haaste mutta sitä treenaamalla siitäkin saa hyviä tuloksia. Pilkkikausi tuo uusia UR kairan teriä joita pitää kokeilla. Kun ajelette Härmässä tulkaa käymässä HH-Sportissa juttelemassa ja katsomassa valikoimaa. Aina sieltä jotain löytyy mukaan. Mutta ennen vahvoja jäitä olkaa varovaisia että ei turhaan tarvitse lukea lehdestä, Pilkkijä hukku. Turvallista syksyä ja onnistumisia niin vesillä kuin metsällä.

4.9. Keskiviikko

Taas on kesä mennyt. Omat työkuviot Muuttui Kesäkuun alkupuolella ja siirryin HH-Sportin myymälävastaavaksi Härmään. Olen kaikki vapaa aikani käyttänyt kalastuksenvalvontaan, kalastukseen ja nyt syksyllä metsästykseen. Uusia haasteita olen HH-Sportista saanut ja lisää tulee kokoajan. Nyt alkaa Härmän myymälän talvikalastusvarusteiden hankinta ja mielelläni kuuntelen asiakkaita millä te kalastatte joten kertokaa kun käytte jotta saadaan valikoima oikeaksi, Kaikkille ei saada kaikkia. Tulkaa moikkaamaan kun Härmän halpa-hallin ohi kuljette.

Kaurista olen jo kytiksellä yrittänyt mutta ei vielä ole tärpännyt.

Kalastukseen vien kouluja tasaseen tahtiin 1-2 tapahtumaa vuodessa ja Mun suurin tapahtuma oli toukokuussa jossa oli mukana yli 450 asiakasta. Nämä Koulujutut on kivoja tehdä.

Muistakaa että myös talvella järjestän kaikenlaista tyky päivää ja muutakin kalastusjuttua. Ottakaa vain rohkeasti yhteyttä.
Rekisteritarrat porskuttaa mukana kivasti ja tasaseen tahtiin niitä menee veneilijöille jotka haluaa turvallisuutta lisää. Mallisuojattu tuote. Myös erikoiset painatukset mahdollisia.

14.5. Tiistai

Huomenna alkaa Kuhan kuturauhoitus koko norra Svenska Fiskområden vesi alueella, rauhoitus kestää 15.6 saakka. Alue kattaa Pietarsaari-Kokkola välisen vesialueen. Karttaa voi katsoa täältä. Samana päivänä voi minulle soitella tai laittaa s-postia asioista jotka kuuluvat kalastusvalvonnan alle. Uusi työtehtävä alueen kalastusvalvojana alkaa 15.5. Kaverinani toimii Markus Sällinen Kokkolasta. Markus hoitaa paremmin tuon Ruotsinkielisen osuuden. Tulemme Markuksen kanssa näkymään vesillä suhteellisen paljon. Mutta ei meitä tarvitse pelätä me vain kysymme luvat ja tarkistamme luvat. Meitä voi rohkeasti lähestyä ja kertoa jos jossain on ongelmia, pyritään korjaamaan ongelmat mahdollisimman nopeasti. Lisäksi nyt on saatavilla Larsmon vesialueelle vetouistelu lupaa, Lupia myy Strandis ja vesialueen voi tarkistaa täältä.  29.5. on Valtakunnallinen kalastuspäivä. Pidän päivän Pietarsaaren Ristikarinlahdella jossa on paikalla n.400-500 nuorta. Olen kutsunut Pietarsaaren kaikki alakoulun 4-6 luokkalaiset paikalle. Suurin osa kouluista on ilmoittautunut päivää. Mukaan mahtuu vielä. Paikalla on kalastuksesta kertovia ammattilaisia. Heiltä voi kysyä Esim. tarkuusheitosta (2 kertanen mitalisti paikalla), Vetouistelusta, Onginnasta, Fileroinnista ( Yksi Suomen parhaista paikalla ), Taljajousikalastuksesta ( Metsästysjousikouluttaja paikalla ), Kalaruuasta, Heittokalastuksesta, perhokalastuksesta, jne… Iltapäivällä paikalle tulee merivartiosto Kokkolan toimipisteeltä. Tietysti itse olen myös paikalla. Jos sinun lapsesi ei tiedä tapahtumasta käske kertoa opettajalle ja ottamaan minuun yhtyttä asian tiimoilta. Jos on aikuisia jotka haluaa tulla mukaan auttamaan tapahtumaan, soittakaa minulle. Tarvetta olisi vielä muutamille avustajille tapahtumaan.

18.4. Torstai

Lämpötilan ja vesisateen vaikutuksesta jäät on alkanut lähteä. Enään en suosittele jäille menoa jos ei ole kunnon turvavarustus päällä. Itselläni on Ursuit-mps joka on toiminut todella hyvin. Kevyt ja voi käyttää omia vaateita sen päällä. Sen kanssa on helppo pukeutua koska on ohut ja näin ei vaikuta siihen mitä laitetaan päälle tai alle. Naskalit pitää olla ja mielellään jos potkukelkalla liikkuu niin heittoliina siinä mukana. Näin voi auttaa toisia jos on tarvetta. Ahventa tulee kokoajan paremmin ja isompaa. Vaikkakin ahvenen kyljet on näin keväällä lihattomia johtuen suuresta mäti tai maiti lastista. Itselläni on toimintaa riittänyt kettua olen pillittänyt ja jatkan pillitystä vielä. Näin keväällä kun poistaa kettua ja supi niin saa sitä metsästyskautta jatkettua vielä pitkää. Aamusta kun menee niin ketunpillityksen jälkeen vielä ehtii vaikka variksia ampumaan sielä missä poikkueslupa on haettu. Jos molemmissa onnistuu niin riistahoito työ on parasta mahdollista. Seuraavaksi venettä ruvetaa pesemään ja kiillottamaan, sen jälkeen vesille ja sitten haukien perään. Ja siikaa pitäisi vielä ehtiä onkia sen pienen hetken kun on mahdollista meillä. Siika aika menee meillä ohi viikossa. Joten nyt vain kalenteria katsomaan ja soittoa minulle niin katsotaan kevään, kesän ja syksyn tapahtumat valmiiksi.  Muistakaa kysyä metsästyskoulutuksia, opastuksia kalastuksen pariin, majoituksia, saunailtoja, kaikkia näitä voidaan yhdistää ja mukaan sopii isoja porukoita ja unohtamatta polttariporukoita. Naisryhmät ryhmät tänäkesänä erikoishinnoin kuten myös SVK jäset -10% . Ahtojäät odottaa joten sinne siis.

8.4. Maanantai

Kesää odotellessa, kevät jatkuu kylmänä. Muuttolinnut eivät ole lähteneet euroopasta liikkeelle koska sielläkin on kylmä ajanjakso. Kevät on ainakin 2 viikkoa myöhässä. Edelleen pilkkisäät jatkuu huippu hyvinä. Jäällä liikkuminen on vaivatonta ja ahventa tulee ruokapöytään saakka helposti. Jäätä on vielä Luodonjärven puolella yli 45 cm melkein joka paikassa. Virtakohdat on heikkoja niissä voi olla vain kerros yöllä tullutta jäätä. Joten pitää tietää aina missä liikkuu. Ajatuksena oli että saisin veneen vesille jo 24.4. mutta kyllä nyt näyttää siltä että siitä päivästä pitää luopua jos ei jotain hirveää lämpöaaltoa tule. En muista koska ei olisi Luodonjärvellä veneellä ajettu vappuna, nyt näyttää siltä että ei päästä. Merellä vain jää kasaumat vain kasvaa ja todennäköisesti kevään aloitusmatkat kohdistuu juuri näitten korkeitten “vuorten” kuvaamiseen. Nyt Öranin edustalla on jo melkein 10 metriä korkeat kasat, toivottavasti tuulet vielä pakkaisi lisää ahtojäitä paikalle. Kylmää näyttää riittävän ainakin perjantaille 12.4. saakka, joka jälkeen myös yöllä lämpötila menee plussalle. Joutsenia, sorsia ja merikotkia näkee päivittäin mutta kiuru ja kurjet on vielä poissa. Kurjet on merkki siitä että ahvenet ovat parvessa. ( perustuu omaan pitkään kokemukseen ) Ja sen ison kalastus voi alkaa tosissaan.

22.3. Perjantai

huomenna kaikki jotka kynnele kykenee niin kettu tai supia kyttäyspyynnillä yrittämään. Olen saanut hyvin metsästäjiä liikkeelle ja tarkoitus on kaataa mahdollisimman paljon kettuja ja supeja vuorokauden aikana. Kaikki mukaan ja pillittämään tai omalle haaskalle kytikselle. Nuoret voi lähteä vanhojen tekijä miesten mukaan. Itselle tulee kaveri mukaan ja tarkoitus on talkoo meiningillä vetää läpi jahtipäivä.

Sitten toinen asia joka minua askarruttaa. Merivesi on nyt mennyt meillä erityismatalalle ( -78 cm ) ja ollut monta päivää alle -60 cm koko merialueella. Miten tämä on vaikuttanut meidän matikan kutuun ja onko nyt menetetty isolla % mateen poikaset??? no sen näyttää sitten tulevat vuodet. Toivon että meidän alueella se ei olisi tehnyt kovaa tuhoa. Ei meidän madekanta kestä hyvin sitä. 6 vuotta sitten meiltä meni järveltä koko madekanta matalan pH takia, Yksi meidän alueen ammattikalastajista on lypsänyt ja vienyt kasvattamolle kasvamaan joka on sitten keväällä istutettu järveen, Youtubessa on video mateen istutuksesta. Mutta jos meidän madekanta sai taas iskun niin ei hyvältä näytä.

Pilkkikausi alkaa olla parhaimmillaan 2 viikonpäästä joten nyt siirrytään kohti kalastussesonkia, kotiin saa aina tuoda tuoretta kotimaista parasta kalaa AHVENTA.

4.3. Maanantai

Heräsi ajatus eilen illalla kun kettua olin pillittämässä. Mitä jos tehtäisiin SM kisat ketun kyttäyspyynnistä? Onhan niitä kettukisoja koirillakin. Miksi ei voisi olla Kyttäyspyynnin SM kisoja. Olisihan se parasta riistanhoidollista työtä juuri nyt. Ja kaikki ketut jotka nyt saadaa pois muonavahvuudesta auttaa metsäkanalintuja, kauriita, jäniksiä ja miksei sorsiakin. Tietysti kaikki rauhoitetut linnut joita kettu vetää huiviin kiihtyvällä tahdilla kesää kohti. Nyt on juuri se oikea ajankohta koska samalta istumalta voi saada vaikka 2 tai 3 kettua ammuttua. Mikä sen hienonpaa jos siitä vielä saisi yhden kilpailulajin ketunmetsästäjien pieneen joukkoon. Kettua ainakin pisaa, meidän riistahoitoyhdistyksen alueella on ammuttu +170 kettua tällä kaudella. Yhdistyksen alueella on 21 seuraa joista 18 oli ilmoittanut kettusaaliin. Tällä alueella on jäniskanta heikohko. Kauris kanta on laskussa mutta 2 kovaa talvea ja tuollainen määrä kettuja on aiheuttanut sen. Olen suunnitellut että 23.3.2013 olisi vuorokausi aikaa ampua kettua kyttäämällä. Kuvia voisi laittaa minun s-postiin ja kuvissa pitää näkyä vasemmankäden peukalo pystyssä ketun otsan päällä. Voi olla myös vasen nyrkki otsalla. Kokeillaan kuinka onnistutaan suurissa kettutalkoissa. Facebookissa on keskustelua aiheesta lisää.

16.2. Lauantai

Ensimmäinen kettutalkoo tapahtuma johon otin itse osaa. Paikalla oli  5 omanseuranmiestä ja 3 naapuriseuranmiestä koirineen. Omanseuranmiehet eivät päässeet mukaan omilla koirilla. No ei se menoa haitannut ja koirat laskettiin irti siinä kello  8 aikoihin. Ajo lähti heti ja kettu liikeelle. Passia siirrettiin 2 kertaa ja sitten se repolainen tuli hollille ( pääsin kaato hommiin ). Näin saatiin taas todella hyvää riistanhoidollista työtä tehtyä ja natukettu oli nurin. Ei tule pesuettä siltä ketulta eikä näin vie meidän vähäistä kauriskantaa poikasilleen sitten toukokuussa jolloin ketun pojat tarvitsevat suurimman määrän aterioita päivässä. Samalla meidän pieni mutta vakaa metsäkanalintu kanta kiittää poistetusta ketusta. 2 viimeistä kettua jotka alueelta on poistettu ovat olleet naaraita, Nuoria ja ei ehkä vielä parasta suvun jatkaja polvea. Mutta aina kun naaras poistetaan niin me jotka metsästämme ruokariistaa niin tykkäämme siitä. Vielä olisi mahdollisuus yhteen viikonlopun jahtiin ja jos siellä vielä koirilla saataisiin poistettua 1-2 kettua niin siitä olisi hyvä jatkaa pillityksellä aina kevääseen saakka. Tavoite on että tälle keväälle saataisiin poistettua mahdollisimman paljon kettuja jotta oma kauris kanta kasvaisi. Kauris ja jänis ruokinta jatkuu vielä toukokuulle. Ensiviikolla olisi tarkoitus lähteä pitkästä aikaa taas kalastuksen pariin muutamana päivänä. Ehkä joku pannunkarkea ahven ja soppakalaksi made niin oli viikon kala-ateria osuus hoidettu.

Käykää tykkäämässä Hopanluontomatkailusta Facebookissa. Kun 200 tykkäystä niin pistä muutaman pilkin jakoon arvonnan merkeissä.

20.1. Sunnutai

Vuosi on alkanut metsästyksen parissa. Kelit ovat olleet suosiolliset mäyräkoiralle ja hanki on nyt kestänyt ajossa. Mutta kuten aina jäällä pitää varoa sen sai mäykkynikin kokea. Onneksi näin tilanteen ja pääsin heti noukkimaan pois vedestä, jänis vain oli niin pitkäsäärinen että pudotti vielä toisen kerran koiran jäistä läpi. Onneksi putosi melkein viereen edellisestä. Päivä oli koiran osalta siinä. Itse olen muutaman kerran käynyt pilkillä. Hauki on hyvin syönnillä ja ahvenella on suu kiinni. Paras ajakohta päivästä on klo 10-13 välissä silloin saa parhaiten kalaa, valoa riittää jäänalla. Made kausi lähestyy ja syöttipilkit on kaivettu esille. Syötillä kun ottaa niin voi ne pienimmät päästää vielä takas eikä tarvitse niitä ottaa. Hyvällä syönillä sillä ottaa paremmin kuin haralla. Ensimmäiset kokeilut matikkaan tehdään ensiviikon aikana katsotaan kuinka käy. Pitänee tuonne merenpuolelle mennä vanhoille paikoille. Norssia vain kun saisin syötiksi niin helpottaisi kummasti tuota mateenpilkintää.

Haukien täkykalastus on nyt mielekästä puuhaa kun hauki liikkuu ja sehän syö kun kalat laitetaan ihan siihen niin sanotusti suuneteen. Katsotaan jos 10 kala menisi tälle talvelle rikki. Mutta kuten olette huomannu niin myynnin puolella on Härkilan pukuja tarjouksessa ja uutena sain myynnin Rollei Bullet kameroihin ja nämä kamerat on juuri tarkoitettu metsästäjälle ja kalastajalle. Enään ei koko ole suuri ja vesitiiveys ilman koteloa jopa 10metriä. Aseen piippuun kiinni niin painoa tulee vain n. 110g lisää. Kuvat on HD tasoa 1080p ja ne hidastukset joita kuvasta voi tehdä on vertaansa vailla, 60 kuvaa/sek. Tästä on vuosi hyvä jatkaa.

Vuosi takana

Haluan kiittää kaikki kuluneesta vuodesta. Teitä on käynyt sivujani lukemassa vuoden aikana 8219 ( 19.12. klo 21.00 mennessä ) yhteensä 12 eri maasta ja 5 eri maanosasta. Suurin joukko on Suomesta 5 934 kävijää. Ensi Vuonna Nähdään Täällä Ja Facebookissa.

Hyvää joulua ja Onnellista Uutta Vuotta

Gud Jul Och Gott Nytt År

Merry Christmas And Happy New Year

19.12. Keskiviikko

Tänään tuli kauan odotettu paperi ELY keskukselta. Nyt olen saanut kaikki tarvittavat paperit ELYn puolelta kuntoon jotta voin toimia kalastuksenvalvojana. Nyt katsotaan saanko vielä luvan vesialueen haltijoilta. Lupa on nyt voimassa seuraavat 10 vuotta ja sen jälkeen voi joku muu jatkaa.  :)  Katsotaan mitä kevät tuo tullessa. Toivoisin alueelle muitakin kalastuksenvalvojia, koska alue on todella iso. Kalastuksenvalvoja saa jokaisessa saman vaikutuksen kuin poliisii tien varressa. Jokainen joka näkee autolla ajaessa poliisin, katsoo mittariin ja puhelin menee polvelle. Toivon että valvojan näkyminen vesillä lisäisi hyvää kalastuksen moraalia. Jos kaikki on kunnossa, on helppo kohdata myös valvoja.

18.12. Tiistai

Kuten kaikki vanhat lukijani huomaa sivut ovat muuttuneet. Tapahtui sellainen paha virhe että en ollut ottanut varmuuskopiota sivusta ( en osannut ) ja serveri heitti voltin ja meni nurin. En kirjoita vuoden tapahtumia uudestaan mutta mutta jatkan nyt serverillä joka ei mene nurin. JNT kautta pidän nyt sivujani pysytyssä.  Mutta jatketaan tästä. Toivotan teidät vanhat ja uudet asiakkaat ja lukijat tervetulleiksi sivuilleni. Edelleen kaikki jatkuu kuten ennen.  Seuratkaa sivuja ja käykää Facebookissa tykkäämässä hopanluontomatkailusta.

24.3. Lauantai

Tänään perinteitä kunnioittaen olin pikku-poikien kanssa nuotanvedossa Luodonjärvellä. Nuottaa ei ole 15 vuoteen siinä järvessä talvella vedetty. Nuotta on ollut varastoituna hyvin josta team nöjtare sen keksi. Team nöjtare halusi perinteen säilyvän ja kun ammattikalastajien ikä on yli 80 vuotta, niin nyt oli viimeiset hetket saada tietoa nuorille ja näin säilyttää perinteinen nuotanveto taito. No minun pojat siinä koko päivän halusi kalaa minä lupasin heille. Ja kun ensimmäinen hauki nousi jäälle niin siitä poikien ilme kertoi lopun, tuo on meidän kala. Tein päivästä pienen videoklipin joka on katsottavissa youtubessa. Tämä klippi on vain minun ja pikku-poikieni näkemys hauesta. Iso KIITOS päivästä kuuluu Team nöjtarelle ja vanhoille kalastajille.

4.3. Sunnuntai

Tänään omien poikien ( 3 )  kanssa pilkillä ja nauttimassa hienosta auringonpaisteesta. Tehtiin sellainen pikanen rykäsy lähelle kotiovea. 2,5 h meni niin että kukaan ei huomannutkaan. Tietysti me saatiin kalaakin ja yksi laitettiin fileiksi ja loput päästettiin kasvamaan ( kiiskejä ) . Pojat ottivat rennosti, eikä haitannut suuremasti vaikka ei joka tärppiin ehtinytkään vastata vastaiskulla. On se niin rentouttavaa olla pilkillä. Lähtekää kokeilemaan.

2.3. Perjantai

Tänään tuli tehtyä kanu- loukku. Kanulla on tarkoitus vähentää supikoira kantaa. Kun supi on kurissa niin metsälinnut, kauriit ja sorsalinnut kiittää. Kanun valmistuksesta on tehty video joka on kaikkien nähtävissä youtubessa. Kanu loukun tarvikkeet ovat minulla myynnissä. Voin tehdä valmiiksi tai voin myydä osina. Toivottavasti saan myös videon tänne kun ensimmäinen supi on herkuttelemassa tuoretta kalan perkuu jätettä. Kysykää hintaa valmiiksi leikattuihin tarvikkeisiin, jonka jälkeen kokoaminen on helppoa.  Klikkaa youtubea niin pääset suoraan videoon, kuten kaikkissa muissakin alla olevissa kohdissa.

24.2. Perjantai

Tänään sain sovittua ULKONA:TVn kanssa kuvaksista. Joten kannattaa seurata heidän kotisivuja ja katsoa mielenkiintoisia ohjelmia suoraan sieltä. Katsokaa mitä saamme aikaseksi.

22.2. Keskiviikko

Kevään ensimmäinen ketunpillitys reissu tehty. Kotona mittaria katsoessa näytti -4.2°c ja tuulikin oli 2 metrin luokkaa. Eväät ja metsästys tarvikkeet autoon ja autonkeula kohti Kauhavaa klo.05.30. Suunnitelmissa oli ketun pillitys ja päivällä jäniksen ja rusakon metsästys. Aloitin pillityksellä mutta tällä kertaa metsuri tuli sitten häiritsemään tekemisiäni ja todennäköisesti sen takia alueen kettu ei tullut pillityksellä ammuttavaksi. Sitten jatkettiin rusakon jäljitystä. Tarkoitus oli poistaa puutarhantuhoajaja pois päiviltä ja padan kautta ruokapöytään. Mutta rusakko antoi minun hiihtää perässään 4 h, jonka jälkeen rusakko meni alueelle jossa oli jäniksiä enemmänkin. Pääsin ampumaan metsäjäniksen paikasta jossa piti rusakon olla. Laukauksen jälkeen paikalta lähti 3 metsäjänistä ja rusakko meni kintut heiluen 100 metrin päässä, varmuudeksi vielä katsoi peräänsä että huomasinko sen. Päivän aikan tuli hiihdettyä testiin saamillani suksilla ALTAI SKI HOKeilla 6 h. Uskallan sanon että ovat parhaat sukset joita olen käyttänyt rusakkojahdissa. Suksissa yhdistyy lumikenkä ja eräsuksi. Kun siihen vielä lisää siteen joka oli aivan huippu. En ikään olisi päässyt sitä risukkoa läpi tavallisilla suksilla. Nämä 125 cm pitkät ja kärjestä 14 cm ja keskeltä 11cm leveät sukset ovat aivan huippupidolla varustetut sukset. Näiden kanssa ei tarvitse sauvoja joten haulikko voi olla koko ajan valmiina ampumaan karkuun lähtenyttä jänistä tai rusakkoa. Sen minkä luistossa häviää niin pidossa voittaa. Suosittelen kaikille jotka haluaa sukset joilla pärjää kaiken sortisissa maastoissa. Suksi toimi pehmosessa lumessa ja kovalla pinnalla todella hienosti. Iltapäivällä ajattelin että huomenna on jalat siinä kunnossa että ei kävelemään pääse. Lihakset ovat hyvän loppuvenytyksen ja hyvien suksien ansiosta, aivan kuin ei olisi mitään reissua tehnytkään.

11.2. Lauantai

Tänään oli todella hieno päivä metsätyksen parissa. Olin suunnitellut tänne Pietarsaareen kettujahti tapahtuman. Pyysin apuun meidän kettupopulaation harventamiseen yhden hienoimmista metsästysporukoista, jousimetsästäjät. Heitin Lapuan jousimetsästäjille ideaa ja siellä otettiin heti vastaan pyyntöni. Sain Jousimetsästäjiä paikalle Rovaniemeltä,Helsingistä, Turusta, Vaasasta, Lapualta, Häneenlinnasta ja monesta muusta paikasta. He tulivat 20 miehen ja naisen voimin paikalle. Jousimetsätäjä joukkoon kuului, jousimetsästyskouluttajia, metsästäjäliiton organisaation työtekijöitä ja muuten aktiivisia metsästäjiä joilla vähintään 10 vuoden kokemus jousella metsästämisestä. Annan erittäin ison kiitoksen heille kaikille.  Sen lisäksi paikalla oli YLEn erätulilla ohjelma, tehtiin heidän kanssa kevään tv ohjelmaa varten miesajolla suoritetusta kettujahdista ohjelma. Tämän lisäksi paikalla oli myös haulimiehiä.  Paikalla oli noin 40 vierasta. Oman metsästysseuran jäsenet jotka pääsi paikalle, heille myös iso kiitos. Passimiesten siirtyessä passipaikoilleen, näkyi vain ja ainoastaa ketun jälkiä. Joten sen takia meillä ei ole jäniksiä, kauriita eikä kyllä metsälintujakaan. Erätulilla ohjelmasta ei tässä vaiheessa enempään kannatta katsoa keväällä YLEn kanavalla. Keli oli juuri sopiva pakkasta -2.8°c ja tuuli puhalsi vain pikkusen liian lujaa 9-12 m/s etelästä joten passissa tiesi miksi oli vaatetta riittävästi. Kaikki suunnitelma turvallisuuden ja toteutuksen kanssa onnistuivat juuri niin kuin piti. Ruoka puolesta huoleti paikallinen savuapaja joka tarjosi aivan huippu lohisoppaa ja savustettua lohta. Lisäksi paikalla oli hieno metsästysystävä joka pitää blogia metsästykseen liittyen, joten käykää katsomassa. Kokonaisuudessaan paikalla oli yksi hienoimmista vieraista.

9.1. Maanantai

Riistaruokinta sai uuden käänteen. Menin taas hakemaan riistalle tarkoitettua ruokaa. Huomasin auton peräpeilistä että tuleepa lähelle tuo takana oleva auto. Lähelle se tulikin niin että perästä puskuri hajosi. No minkäs sille voi jos toinen haluaa uusia minun autosta puskurin ja vähän muutakin peltiä. No kyllä se sapetti oikein kunnolla, jos ei itse kolaroi niin sitten joku toinen ajaa päälle kun on parkissa. Pääasia että toisen auton kyydissä ollut pikkutyttö oli oikein istumassa, turvakorokkeella ja vöissä. Mutta huomenna jatkuu ruokinta kaikkia ei ehtinyt tänään jakaa kun oli nyt todella hyvin tarjottavaa. Jänikset ja kauriit tykkää.

7.1. Lauantai

Pilkkikausi avattu virallisesti. Aamu valkeni “pikkupakkasella”. Lämpömittari näytti vain -9.2°c, mittari oli lumessa ja nosto puolimetriä täräytti mittariin -18.4°c joten vaatteet sen mukaan päälle. 3,5h pilkittyämme auringonpaisteessa, selvisi että tänään ei iso ole otilla. Saaliina 5 todella pientä ahventa ja yksi kunnon tärähdys ja ison nilsun menetys. Se tärähti vain kerran ja siima poikki. Jäätä oli 12-14 cm josta terästä n.8cm. Lunta jäällä n.3-5cm joten kyllä pakkaset nyt pikkusen parantaa jäätilannetta. Kausi aloitettiin pienellä lammella. Ursuikin mps puku vaateiden alla suojaamassa jos kävisi heikosti ensi jäillä. Vaatetus sai olla kuivana myös alta. Kerrankin onnistui pukeutuminen oikein.

2012

27.12. Tiistai

Nyt on oikea talvimyrsky. Päivän aikana on merivesi nousut korkeimmilleen +114cm normaalista ja tuulennopeus on ollut puuskassa jopa 28m/s. Samalla on tehnyt tuuli selkämerelle jopa 6,6metrin aallot Eli omakotitalon korkuiset. Tästä kelistä saa nauttia kun menee rannalle ja antaa tuulen puhaltaa. On vain kaukana se talvi. Vuosi sitten samaan aikaan täällä oli -30°c pakasta ja 60cm lunta. Nyt ei ole lunta ollenkaa. Kuvan saunassa voisi laittaa jalkakylvyn valmiiksi. Kuvassa merivesi oli “vain +95cm” eli oli jo laskenut 19cm.

20.12. Tiistai

RAUHALLISTA JOULUA JA MENESTYKSELLISTÄ UUTTA VUOTTA 2012 KAIKILLE ASIAKKAILLE, YHTEISTYÖKUMPANEILLE JA TUTTAVILLE.

Kiitos tästä vuodesta ja tavataan ensi vuonna uudestaan. Tervetuloa uudet asiakkaat mukaan.

19.12. Maanantai

Tänään loppui veneilykausi. Avovettä olisi vielä merellä eikä jäistä ole vielä tietoa, mutta nyt katsoin että on sopiva hetki nostaa vene ylös. Tänään kun ajoin vielä pienen kierroksen saaristossa, toisia veneitä tuli vastaan kuin kesällä perjantaisin. Kalastajat olivat liikkeellä ja kyllä peukut nousi pystyyn, joten kaikki näytti tyytyväisiltä. Todennäköisesti Joulupöytiin on nyt tilailtu oman alueen kaloja. Siikaa, taimenta ja haukea. Kyllä itse piti kanssa pikku veto suorittaa, mutta 10 min oli liian lyhyt aika vetouisteluun joten ei tärpännyt juuri nyt. Veneily kausi alkoi 10.5 ja lopetus oli 19.12 kausi oli mahtava, vaikka sadekausi sopi juuri kesänlopulle.  Kalastuksellisesti tämä kausi oli parempi taas järven puolella. Luodonjärvi antoi hienosti Haukea koko kesän. Ahvenkausi oli heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Sinä aikana ahventa tuli todella hyvin, veneestä pilkkien ja jigaamalla. Kuhaa tuli kokeiltua monen vuoden jälkeen ja kuhaa tuli hyvin, suurin oli reilu 4 kg. Kuhaa otettiin rantaan vain 3 kpl. Merellä tuli keväällä kokeiltua lohenuistelua, lohen suhteen kausi oli heikompi kuin edellinen vuosi. Taimenta oli syksyllä paljon liikkeellä ja tulevaisuus näyttää ihan hyvältä.  Ja reservissä on kasvavaa kantaa. Harrastekalastajat päästivät paljon takaisin 45-49 cm kalaa. Tuli joitain kunnon “possuja” ylöskin. Siikaa tuli keväällä ja syksyllä ongittua. Syksy on täällä parempi onginta aika. Suurimmat siiat painoi n.1kg, joten kyllä paistikalalla kokoa on. Nyt alkaa ensikauden suunnittelu ja ensikaudelle on isoille ( 15 ja yli hlöä ) ryhmille jotain suunnitteilla kuten myös pienemmät ryhmät saavat jotain uutta kokeiltavaa.

11.12. Sunnuntai

Pitkästä aikaa on taas jotain kirjoitettavaa. Tänään sain minä mennä vieraaksi naapuri metsästysseuraan. Päivän tarkoitus oli kaataa 3 metsäkaurista mäyräkoirilta. Tähän tarkoitukseen minua pyydettiin oman koirani kanssa “auttamaan” heitä. Aamulla kokoonnuttiin klo.8.00 ja suunniteltiin päivänjahtia. Havaintoja kauriista oli hyvin illasta ja aamusta. Joten koirat irti klo.9. Oma koira meni alueelle jossa voisi olla aamulliset kauriin. (jäljet nähty naaapuriseuran alueelta tulossa ) Alue oli n. 100 hehtaaria, paljon vanhoja jälkiä ei uusia. Kaverin koira sai ajon aivan oman alueen vierestä, mäykky vei 3 kaurista joista 2 saatiin eräksi noin 30 min ajon jälkeen. Välissä paistettiin makkaraa ja suoritettiin arvonta toisesta kauriista. Heillä on sääntö, että ampuja ei saa kuin yhden kauriin syksyssä itselle. Joten toinen arvottiin kaikkien kesken paikan päällä. Arpa ei tuonut minulle kaurista mutta numero ennen sain :) hienon kauriin . Toisesta ajosta, oma koira sai hienon ajon ja lopuksi saatiin kaato. Metsästys oli ohi 4 tunnissa. Oli osaavia koiria ja ennen kaikkea metsästäjät tiesivät tarkkaan missä metsäkauriit ovat, joten oli helppo mennä koirien kanssa paikalle. Naapuriseura on pitänyt hyvää huolta kauriskannasta. Ruokinta ja verotus toimii tasapuolisesti kannan hyvän kestävyyden kannalta. Minä sain sieltä hyviä neuvoja oman seuran kauriskannan parantamiseen. Päivä oli aivan mahtava ja Vestersunby jaktförningin seuralle annan ison kiitoksen vieraan varaisuudesta. Tack så mycket Vestersundby jägare.

20.11. Sunnutai

Pakkaset tuli, aamulla mittari näytti -8.5°c astetta. Sehän tiesi vain sen että vene oli pienen jääriitteen ympäröimämä. No loppuviikosta taas pääsee kalaan ja sen jälkeen vene nousee talvitelakalle. Kanadanhanhia on vielä paljon alueella joten niiden perässä on nyt menty. Koiran astutustouhut menossa, jos kaikki onnistuu niin tammikuun puolivälissä on kk mäyräkoiran pentuja näkyvillä. Mutta palataan niihin sitten jos asiat onnistuu.

3.11. Torstai

Nyt on muutama viikko pakattu omakotitaloa banaani laatikoihin ja rupeaa olemaan loppusuora. Eli tuli myytyä taloa, uuden tieltä. Nyt etsitään rantatonttia tai maatilaa ilman lehmiä. Viimeviikon torstaina ja perjantaina tuli asiakasreissulla metsästettyä ja kalastettua. Kuten aina keskiviikkona on paikalla aivan mielettömästi lintua ja ajattelin että tulee huippu reissu asiakkaille. No linnut olivat poissa torstaina mutta saimme tehtyä riiistanhoitotyötä poistamalla vahvuudesta harmaalokkeja. Sitten perjantaina menimme kalastamaan ja se on takuu varmaa juuri nyt, joka reissulla saa kalaa. Yksi asiakas teki oman rekordin hauessa ja muutama muukin pääsi lähelle omaa ennätystään. Mutta löytyhän se kuuluisa näkymätön verkko myös tällä reissulla. Olisi hyvä jos pyytäjä laittaisi lain vaatiman lipun siihen verkkoon, molempiin päihin. Katiskan voisi merkitä vaikka “mehukatti” purkilla. helpottaisi kummasti vetouistelua juuri nyt. No perjantaina asiakkaat näkivät myös sen että tuli valittua väärä päivä metsästykselle. Nimittäin kalastuksen lomassa nähtiin kun isoja parvia kanukkeja, jotka meni kohti eillistä metsästyspaikkaa. No aina ei voi olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mutta onneksi kalastukseen voi luottaa juuri nyt.          :) PS: Meidän perheestä tuli nyt Luotolaisia. :)

19.10. Keskiviikko

Maanantaina laitoin kiväärin piipun matkahuoltoon ja määränpäänä varkaus. Jaki tuote asensi siihen superclassic vaimentajan. Piippu ja vaimentaja oli ampumaradalla testavissa minulla, alle 48h kuluttua lähettämisestä. Aivan mielettömän nopeaa toimintaa JAKILLA. Vaimentaja toimi todella mahtavasti. Pieni mainos on katsottavissa myyntiosiossa. Nauttikaa ampumisesta ja laittakaa JAKI vaimentaja kiinni aseeseen. Se toimii.

14.10. Perjantai

Nopea käynti vesillä. Lähdin katsomaan joko kanadanhanhet ovat tulleet pyyntipaikalle. Ja olihan ne tulleet. Paikalla oli 27 kanukkia matkaa oli n.150 metriä joten tällä kertaa sai paisti jatkaa kasvamistaan. No pois lähtiessäni, tuli yksi parvi yli jossa oli 7 lintua. Matkaa oli myös näihin liikaa n.70-80 metriä. Olihan minulla hanhi panoksia mutta ne oli taskussa ja ennen kuin ne oli piipussa linnut olivat jo 150 metrin päässä joten jätin ampumatta. Maanantaina seuraavan kerran samalle paikalle. Jos sitten tulisi kopiksi ja saisi eräksi yhden hanhen.

8.10. Lauantai

Huomenna testataan kuinka naakimen onnistuu :) Menen hirvimetsälle ja naakimalla yritän saada jotain myös ammuttavaksi. Tänään seurani on saanut jo saalista. Aamulla koirat irti ja minuutin kuluttua irtilaskusta Touhutanen ( http://touhutanen.nettisivu.org/ ) koirista yksi oli jo haukussa. No isäntä sai kaadon suhteellisen nopeasti siitä, koska hirven löytömatkakin oli vain 200 metriä. 2h aloituksesta koirille oli jo ammuttu 3 hirveä. Ja yksi koira oli harrastanut hirvellä ratsastusta, oikein kirjaimmellisesti :)  Nyt on mahdollisuus päästä hirvien kuvausreissuille ja kyllä me hirvet kuvaan saadaan, näillä koirilla tai naakilla. Kysykää reissuja.

30.9-2.9 Perjantai – Sunnuntai

Viikonloppu meni metsästysopastuksen parissa. Opeteltiin viikonlopunaikana asiaoita joita tarvitaan hyvän metsästysharrastuksen aloittamiseen. Vedettiin kurssimuotoinen viikonloppu johon kuului niin nuolukivien,riistaruokinnan ja eläintunnistus tehtävien lisäksi majoitusta teltoissa ja minkälaiset ovat hyvät varusteet näin kosteana ja viileänä syksynä. Samoin opeteltiin ruuan valmistusta metsäoloissa metsästä löytyvillä materiaaleilla, Riistaa, marjoja, sieniä ja perinteistä makkaran paistoa unohtamatta. Metsästyskurssi jatkui vielä sunnuntaina ampumaradalla jossa opiskelijat saivat kokeilla erillaisia ammuntamuotoja, Suomenmestari ampujan opissa. Siellä ammuttiin skeetti,trappia, compacktia ja hirveä ja normaalia taulunpuhkontaa tuelta-ampuen ja ilman tukea. Opiskelijat saivat kokeilla normaaleja metsästysaseita ja huippu kilpa-aseita. Sitten Vaasassa katsotaan kuinka opit on mennyt perille, kun siirrymme suorittamaan metsästyskorttia 12.10. Koe on avoin kaikille ja on kaksi kielinen.

29.9 Torstai

Pitkästä aikaa iltapäivälä kalastuksen pariin. Keli näyttää hyvältä taimen kalastukselle ja taimentakin on kaverit saaneet hyvin joten odotukset korkealla.  Metsästyspuolella aseen modifiointi alkaa. Luodikko saa kiikarin jälkeen parhaan keksinnön piipunjatkeeksi. Tulen asentamaan siihen http://www.jaki.fi/ tuotteen. Haluan säästää omia ja koiran korvia metsästystilanteessa. Samalla äänenvaimentaja antaa muita ominaisuuksia aseelle jotka parantaa laukausta ja uusinta laukauden nopeutta. Äänenvaimentajalla saadaan pudetettua 30 dB huipuista pois ja näin päästää alle 120 dB:n.  Syyskuun sää on ollut sadetta ja sadetta ja sadetta… Toivotaan että tulee nyt vetenä niin ei talvella tule metri lunta. :)

22.9 Torstai

Aamulla herätys klo.5:00. Metsästyspaikan sään tarkistus aamulla ja näytti teeriaamuna todella huonolta. Tuulta oli luvattu 6-10m/s, kosteus % oli 90 ja lämpötila +8°C. No pojan kanssa lähdimme ja kerroin että ei hirveä kiire ole että teeret tulee pelipaikalle 20 min auringonnousun jälkeen. Tänään tuo tarkoitti sitä että teeret tulevat 7.27 , ensimmäiset teeret tulivat 7.30 ja siitähän poika pääsi sanomaan että sanoin väärän ajan kun teeret melkein vei lakin päästä. No teeret laskivat 150-160 metrin päähän ja siitä sitten kokeilemaan. Tiesin että ase käy 100 metriin hyvin joten otin n.5 cm yli ja arvioin tuulen vaikutuksen ja pam. Teeri oli ensimmäinen tälle kaudelle. Tästä on kiva jatkaa. Päivän kruunasia vielä 6 litraa kanttarelleja, joten päivä metsällä pojan kanssa oli taas antoisa ja hieno. Teeren paino suolistettuna 1.12kg

17.9 Lauantai

Olen suurimman ajan metsästänyt nyt syksystä. Harjoitellut erillaisien houkutuspillien käyttöä. Kartanokuva.fi kautta olen hommannut erinomaisia pilliä kokeiluun. Olen päässyt kettua pillittämään, kaurista, kanadanhanhea uusilla äänillä. Pillejä on myös monille eri sorsille testailtu. Täytyy sanoa että kun panostaa pilliin saa myös äänen joka toimii. Omat pikku poikani ovat innostuneet kauriin houkuttelusta ja osaavaat jo hienosti matkia naaraskauriin pelkoääntä ja kutsuääntä. Kettua vetävät nordic predatorilla aivan omalla kielellä ja väitän että kettu myös tulisi sillä katsomaan, mutta odotetaan että pojat kasvaa. Saavat nyt leikkiä niillä pilleillä ja siten oppia niiden käyttöä. Ensi viikolla tulee pari kalastus reissua ja saa nähdä joko isompi hauki olisi otillaan. Syksyn suurin on reilu 6 hauki ja 97 cm. Huomenna mennään taas metsästämään ja katsotaan kuinka pyyn pillitys onnistuu ja ja sitten päivällä hirven houkuttelu. Nyt on hirven kiima parhaimmillaan ja yöllä voi kuulla monia sonnia äänessä. Ampumaradalla on tullut käytyä niin että tietää kuinka ase toimii kun viikolla lähden lintujahtiin ja sen jälkeen alkaa hirvijahti.  Hirvitaulua ja linnun kuvaa on puhkottu riittävästi tälle kesälle ja syksylle. Ampumakoe on taas suoritettu 3 vuodeksi eteenpäin, karhumerkki tuli taas ammuttua jotta saa vaikka tarvittaessa lähteä karhun pyyntiin :)

8.9 Torstai

Aamulla mäyräkoirankaa jänismetsällä. Yksi jänis siinä liikahteli 40 minuuttia koiran edessä ihan kivasti, mutta sitten kovaa hiekkatienpinta oli liikaa. Jänis juoksi 300m sitä tietä pitkin niin se oli mäyräkoiralle liikaa. Sitä koira ei enään pystynyt selvittämään. Sitten illalla olin ottamassa metsästäjätutkintoja vastaan. Kokeessa mukana oli ensikertalaisia vain 10%  loput 90% olivat joko 2 tai 3 kertaa mukana. Läpi meni n.30%. Eli kyllä tähähän kokeeseen kannattaa lukea huolella ja tulla metsästäjäkursseille.

31.8 Keskiviikko

Mäyräkoiran koulutusta syksyn kaurisjahtia varten. Jänistä lähdin etsimään koiran kanssa tähän kaupungin metsästysmaille. Samalla ajattelin vielä kerätä syksyn viimeiset mustikat talteen. Koira haki mutta jänistä ei löydetty. Sitten kuulin kun naapuriseuran koira haukkui hirveä saaressa. Menin lähemmäksi jokea ja ajattelin kokeilla houkutella hirven 500-600 metrin päästä luokseni. Hirven piti uida vähintään 400 metriä. Ajattelin että tehtävä voi olla vaikea, mutta kaksi naakasua ja koiran haukku loppu. Ajattelin voisiko tulla? No pian alkoi saaren kaislikko heilua siihen malliin että isoa riistaa oli tulossa. Pyörsi takas ja koira aloitti uusinta haukun, uusi naakasu. Odotin n.5 min sitten näkyi hirvet, niitä oli emä ja vasa. Perässä tuli vielä sonni. Uivat eka toiseen saareen siitä talsivat toiseen päähän ja lopuksi uivat joen yli. Naakasin uudestaan ja odottelin niin hirvet tuli 100 metrin päähän ja uros ilmoitti olostaan että täällä ollaan oletko valmis taisteluun :) No jätin hirvet siihen ja totesin että syksyn ensimmäinen houkuttelu on toiminut ja nyt menen illalla kokeilemaan uudestaan ja otan videokameran mukaan jos saisi jotain video pätkää tänne. Voi olla että tulee liian pimeää. Kanadanhanhet huutelivat mutta en lähtenyt nyt metsästysmielessä aamulla koiran kanssa. Metsästys osiossa on videokuvaa merihanhista.

30.8 Tiistai

Hauenkalastusta Luodonjärvellä. Tein tuurausta yhteistyökumpanille ja toimin hänen asiakkaiden oppaana. Lähtiessä asiakkaat sanoivat että kolleka oli luvannut hauki takuun :) no minä siihen että kaikki saavat kalaa väsytellä. Päästyämme uistelupaikalle kerroin että ensimmäiset kalat tulee pienen vedon jälkeen mutta ensimmäinen kala tuli kun oli uistinta päästetty veneen taakse 25m ja pikkuplaanari saatu kiinni. plaanarista laukesi ja vapa asiakkaalle ja väsytys alkoi. Ensimmäinen hauki paino 2.5kg ja kun 2,5h oli ohi niin minun paitani oli ihan märkä hiestä. Kaloja tuli siihen malliin että en ehtinyt paljon muuta tehdä kuin sanoa että väsytä tämä ja nyt lasken kuvauksen jälkeen tämän kalan takas. Todella hyvä syönti hauella eilen. Harvoin olen pata märkänä muusta kuin vesi sateesta kun kalastan :)

23.8 Tiistai

Sorsastus ja hanhenpyynti lähti käyntiin 20.8. Aloituspäiväna olin samalla paikkalla kuten olen ollut jo 26 vuotta. Saalista sain ja ennen kaikkea poikani sai ensimmäisen sorsansa. Sunnutaina jatkettiin hanhenpyynnillä, tilanteita oli mutta matkaa omalta passipaikalta liikaa. Naapuri passit paukutti alas kanadanhanhia. Illan aikana näkyi n. 30 kanadanhanhea ja 50 merihanhea. Lisäksi yksi parvi jossa 8 metsähanhea joka on meillä rauhoitettu toistaseksi.  Sorsia lentelee pitkin päivää yksittäisiä ja isoja parvia. Tänään 23.8 aloitin myös mäyräkoiralla ajattamisen. Koira irti sateen kastelemaan metsään vasta klo.10. Koira haki n.30 ja sitten ajo alkoi. Kuten odotettavissa se oli katkonaista ja lopuksi hiekkatie oli liikaa. Koira kiinni klo.13 olin tosi tyytyväinen koiran ensimmäiseen ja mielestäni vaaativaan päivään. Katsotaan koska pääsee kuivaan metsää koiran kanssa. Meillä on satanut nyt oikeastaan kolmeviikkoa, välillä parin päivän kuivia jaksoja. Loppuviikosta lähden merelle taimen perään toivottavasti saamme myös kyytiin kalaa. Taimenta on nyt hyvin liikkeellä.

17.8. Keskiviikko

Riistakamera lähti tarkistamaan sorsatilannetta. Kuvia on tullut jo kamerasta puhelimeen joten näyttää hyvältä. Huomenna katsotaan montako lintua kävi ruokailemassa ja mitä lajia on kyseessä. Nyt nämä uudet riistakamerat on aivan mahtavia laitoksia. Lähettää kuvat joko s-postiin tai puhelimeen. Kuvan laatu luonnonvalossa otetuissa kuvissa on julkaisu kelpoista laatua. Uistelemaan pitäsi vielä ennen lauantaita ehtiä. Taimenta ajatus mennä yrittämään, kaverit laittaneet taimenkuvia, näyttää meritaimenta olevan liikkeellä kunhan oikealle paikalle osuu.

8.8. Maanantai

Tänään alkoi sitten uusi aikakausi. Ensimmäinen 3 pojastani sai metsästyskortin. Metsästys on nyt jatkunut suvussa 5 polvessa, vuodesta 1850.  161 Vuotta on suvun miehet kiertänyt saloja. Montakohan riistaeläintä on tuona aikana tullut ? Kalastus on ollut mukana samanajan. Voihan se olla jatkunut pitempäänki mutta sukutiedot eivät kerro kauenpaa harrastuksista. Maanviljely on ollut ammattina ainakin 1600 luvulta. Tästä on hyvä jatkaa.

4.8. torstai

Koulutusta Vaasassa. Rannikko-Pohjanmaan riistanhoitopiiri kouluttaa meitä metsästäjätutkinnon vastaanottajia. Syksy on tulossa, se täytyy nyt todeta. Kalastus saa nyt vastapainoa metsästä ja toivottavasti myös siellä tulee suuria onnistumisia. Ei suuret saaliit vaan hienot päivät Koirien ja metsästysasiakkaiden ja – kavereiden kanssa. Syksy näyttää hyvältä ainakin vesilintujen puolesta, poikueet ovat kasvaneet hyvin ja lajikirjo on laaja. Suurimmassa Kanadanhanhi ryhmässä oli n. 70 lintua, Poikuekoot olivat isoja. Olen nähnyt 2 poikuetta myös merihanhia omalla alueella. ;) Ne eivät ole aivan tavallinen näky meillä. Syksysllä niitä näkyy, ne ovat suurinosa muuttolintuja.

28.7. torstai

Vesillä loman jälkeen. Oli keli mitä parhain vesille lähtöön. Ahventa haettiin uusilta paikoilta ja löytyihän sitä. Ruokakalat otettiin ja loput päästettiin takas kasvamaan. Ahventen keskipaino oli nyt 183 g joten edellisestä kasvua oli tullut reilu 40 g. Nyt tuli jo mukavasti yli 300 g kaloja. Jigi antoi suurmat ahvenet. Ahven parvi pysy paikallaan yli 3 h. Oli se hienoa kalastaa. ilma oli +28°C, vesi +22°c, tuuli 3-5 m/s lännestä ja painetta oli 1019 hPa.  Vieressä kuva nuoresta kalastajasta joka kantaa elämänsä suurinta ahventa 650g. Saantipaikkana Pyhäntäjärvi Pyhännällä. Annoin viikonlopulla ohjeita nuorenmiehen kalaseurueen vetäjälle, opit on mennyt hyvin perille. Ennätykset menevät rikki Anoppilassa, hienoa.

21.7. torstai

Muutaman tunnin vetouistelusessio järvellä. Kalan syönti oli heikkoa. Saaliiksi tuli ahventa, haukea ja kuhaa. Pienet hauet otin kotia ja ne meni haaskalle ketuille ja supille. Pitää antaa kalaruokaa niille, niin saa turkin hyväksi talveksi. Kuhista yksi kotiin koska se täytti ruokakala mitat ( 48-60 cm ). ilma oli painostava ja tuuli nousi sitten iltaa kohti. Tuuli oli aluksi 5 m/s koillisesta joka nousi sitten 8 m/s koillisesta. Vesi oli +20-20.9°C ilma oli  +21-24°C  ja paine oli 1008,3 hPa.

20.7. keskiviikko

Alkuviikosta tehty hienossa kelissä saaristoretkiä Jaakonpäivien yhteyteen. Hienosti ovat asiakkaat viihtyneet ja tykänneet reitistä. Mukana on ollut kaiken ikäistä. 8kk-85 vuotiaaseen asti. Vanhat ovat kertoneet sellaista juttua, jota ei mistään kirjoista löydy ja tulen kertomaan asiaa eteenpäin. Ovat kertoneet myös varteen otettavia kalastuspaikkojakin. Olen saanut kartasta katsoa mistä voi myös oikaista kyseisille paikoille. Selvät maisemanavikointi ohjeet on annettu, ensi viikolla käydään katsomassa uusia paikkoja. Taimenta, haukea ja ahventa pitäisi löytyä. Kiitos näistä tiedoista. Lupaus pitää kun kalaa löytyy paikalta. :)

14.7. torstai

Ahven jigausta ja venepilkintää. Ahventa oli todella paljon liikkeelle, ruokakalat tuli puolessa tunnissa ja loppuaika meni kisailessa kuinka nopea seuraava kala on veneessä.  Pilkkiveteen, pintakalvo rikki, ahven kiinni ja veto veneeseen. Tuli testailtua jigitusseja päivänväriin samalla tuli kikkailtua erivärisävyillä. Aiva huippujuttu väritellä vielä päivänväriä. Nilsmasterin tasuri toimi parhaiten venepilkinnässä. Tuuli on napakka 12 m/s länsituuli, ilma +20°C ja vesi +20°C, piane lähti 1008 hPa mutta nousi nopeasti 1013 hPa. Juuri nyt on paras aika ahvenen kalastukselle joka kestää tuonne elo-syyskuun vaihteeseen.

7-8.7 torstai-perjantai

Illalla uusi reissu samoille paikolle kuin aamulle jossa iso kuha karkas. vieheet vetoon ja 10 minuuttia niin ensimmäinen kuha kyytiin 45cm. Nyt illalla kuha ei ollut syönillä,  ( 2 kuhaa kävi veneessä ) mutta hauki oli positiivisessa mielessä, pienet pumput oli poissa ja isot liikkeellä. Saimme illan ja yön aikana useita haukia joiden paino oli luokkaa 1 – 5,5 kg. Suuret hauet on ollut poissa vaikka toukokuun lopun kisoissa niitä tuli alueelta hyvin. Nyt tuli pitkästä aikaa veneeseen asti. Ilma oli päivän verranto muuten mutta aluksi tuuli 3-5 m/s joka sitten tyynty yöllä kokonaan. ( vieressä ison hauen pyörteet )

7.7 torstai

Hauen ja kuhan vetouistelureissu helteessä,  + 32°C  veneenmittarissa. Lähdettiin rannasta niin kerroin että tänään tulemme saamaan 0,5 – 2.5 kg haukia ja mitat täyttävää kuhaa ( 40 cm ), ahventa tulee myös joitain. Uistelu alkoi hienosti, 5 min vetoa ja veneessä 2.3 kg hauki. Haukia tuli tasasesti kokoreissun. Ensimmäinen kuha tuli kyytiin 30 min kohdalla ( 45 cm ). Sitten lähti pikkuplaanari sukelluksiin eikä noussut enään pinnalla, otin taakse tilaa ja sanoin että nyt voidaan ottaa kalan sisään. Plaanari irti siimasta ja vielä 6 metriä. Kuha veneen vieressä, kaveri sano että ISO, ( oma arvio +4kg ) samassa kuha irtos. Sinne meni mutta asiakaat näki että isoa kuhaa on myös meillä. Savustuspönttöön meni 2 kappaletta 45 cm kuhaa ja 3 kapaletta 1,5-2.5 kg haukea. 3,5 h tunnin reissulla veneessä kävi 10 haukea ja 4 kuhaa ja yksi ahven. tuuli oli 0-2m/s kollisesta, ilma auringossa +32°C, vesi +24-25°C  ja paine 1012 hPa.

1.7. perjantai

Pikku-poikieni kanssa päivä vesillä. Kävimme testaamassa veneestä ongintaa, vetouistelua,jigausta ja uimista. Opeteltiin poikin kanssa kuinka pelastusliivit toimii jos tulee tarve. Pojat tykkäs kun saivat hyppiä veneestä veteen ja “uida” portaille ja taas hypätä. Tuli pojilla hyvä luotto liivien toimintaan. Samalla itse näin kuinka tärkeää on haararemmin kireys, pienillä lapsilla. Pitää olla todella tiukka jotta liivi ei nouse liian ylös vedessä. No pojat halusi kalastaa ja minähän teen niin kuinka “asiakkaat” haluaa, kuten he itseään kutsuivat. Ja kalaa saatiin kivasti 30 min vetouistelulla, 10 min onkimisella ja 5 min jigauksella, suurin aika meni uimiseen. Onginta antoi yhden särjen, lahnan ja ahvenen. jigaus antoi ahvenen mutta JYTKY tuli vetouistelussa. Nuorin poikani laitoi ennätykset nurkaan ja uusi haukiennätys kirjataan nyt 62 cm. Saaja väsytti veneen viereen ja yritti nostaa mutta pikkuplaanari ja kala oli liian painava. ( kuva galleriassa ) tuuli on lähtiessä 0-1 m/s ilmanpaine 1014.3 hPa vedenlämpö 21-22°C ilma 26°C.

27.6. maanantai

Tänään olin onkimassa säynettä ja lahnaa, onginnan apuna käytin mäskiä. Mäskillä saa houkuteltua paikalle kaloja ja samalla kalat saa pysymään onkipaikalla. Tulos oli hyvä mutta kalojen koko oli vain pientä. Suurin säyne paino 980g ja lahna 530g. Onginta antoi 6 eri kalalajia. ( säyne,lahna,ahven,kiiski,särki ja hauki ) Tuuli puhalsi 7-9 m/s pohjoisesta, ilmanlämpö oli +16-18°C  välissä ja vesi oli +18.6°C. ilmanpaine 1017-1018.5 hPa.

23.6. torstai

Perinteinen juhannuskala. Ensimmäinen kala oli 37 cm sitten tuli pari ahventa 15-20 cm kaloja. Sitten oli hiljaista n.5 min ja taas tuli 39 cm kala. Näin kun kaveri otti samasta paikasta useita pieniä kaloja  (30-35 cm ). Ajattelin että kyllä tuossa on vielä se otettava kala. Uistimen vaihto, omavalmiste uistin pakkiin ( joka oli antanut hyvin kyseisessä paikassa kalaa ),joutu nyt hyllylle ja tilalle laitettiin mustarunkoinen hopealippainen uistin. Eka heitto ja UL-vehkeet olivat kovilla. Virtaa kalassa ja joessa oli mukavasti. Väsytys on mielenkiiintoinen aina UL-vehkeillä. Taimen rantaa, totesin että juhannuskala on tässä. Kalastukseen käytin vain 1h. Joskus se on vain helppoa. Onnistunut reissu. Tästä saa hyvän kraavikalan. Tuuli 3 m/s pohjoisesta, ilma +14° C , 1006,6 hPa, vesi + 18,6°C.

21.6. tiistai

Olin kalastamassa pintajigeillä ja -vieheillä joella. Tämä kalastusmuoto antaa samanlaisen tuntuman kuin perhokalastus. Tässä näkee kun kala iskee, aivan kuten perhosta. Pitää olla valmiina vastaiskuun. Tulen tekemään vielä uusia reissuja joelle. Uistin/jigimenetyksiä ei tullut yhtään, vaikka paikka on yleensä vienyt joitain vieheitä. Saaliina oli salakkaa,ahventa,taimenta ja yksi hauen karkuutus. Nyt kalastin kokopäivän UL-välineillä. Siimana oli 0.10 kuitu jossa tapsina metri 0.20 monoa.  Tuulta oli 13-15 m/s ilmanlämpö 16°C ja vesi oli 16-19°c välillä. ilmanpaine oli mennyt jo alle 1000 ja oli 997 hPa.

18.6. lauantai

Asiakkaana oli isompi ryhmä. Ryhmä lähti kahdella veneellä ja tietysti siinä sitten pieni kisa saatiin aikaseksi. Toiseen veneeseen meni Kokkolalaiset jotka saivat Bosundin kaverin joukkuetta vahvistamaan ja kippariksi Vaasalaisen oppaan. Toiseen veneeseen jota kipparoin minä tuli Pietarsaarelaiset. Kisa päätty ylivoimaseen voittoon Pietarsaaren joukkueelle. Kappale määräsesti ja lajikohtasesti tuli voitto. Näiden siivittämä myös saaliin kokonaispainossa Pietarsaaren joukkue otti voiton. Lähdettäessä iltaa viettämään, tuuli puhalsi 7 m/s. Kun tulimme takaisin rantaa, niin tuuli tyyntyi melkein kokonaan. Rannassa oli valmiiksi lämmitetty saunat ja ruoka oli valmista. Ilta vierähti nopeasti ja kaikki saivat viettää rennon illan, jolla jaksaa taas mennä töissä eteenpäin.

17.6. perjantai

Perheasiakas reissu. Keli oli kohtalainen, tuulta oli 8-12 m/s luokkaa. Saatiin vetouistelun yhteydessä saaliiksi kymmenkunta haukea, joista suurin painoi 2.53 kg ja pienin hauki oli 17 cm. Tämä pieni hauki vain näytti että kuinka suuri petokala on kyseessä. Hauki tarrasi kiinni 45g ja 14 cm super shad rappiin. En tiedä kuinka oli ajatellut syödä sen mutta uistin oli niin syvällä että kalasta tuli kalapyörykkä tarviketta.Yksi kuha oli nätti 2.13 kg kutenut yksilö, kuten oli muutkin kuhat. Kaikki paitsi tämä pieni hauki jatkaa matkaa. C&R oli päivän nimi. Päivänaikana menimme veneellä saaren suojaan ankkuriin jossa nautimme auringosta ja tuulettomasta paikasta. Söimme veneessä pientä välipalaa jolla jaksoi kalastaa loppupäivän hienosti.

16.6 torstai

Merenpuolella vetämässä ja täkyonkimassa asiakkaiden kanssa. Keli oli mitä mainion siihen hommaan tuuli 3-6 m/s. Saaliina haukia ja ahventa. Hieno päivä. Osalle ryhmästä täkykalastus oli aivan uusi kokemus ja olivat aivan innoissaan “onkimiseen” . Rauhallista ja äänetöntä toimintaa jolla saa isoja ahvenia.

12.6. sunnutai

Tarkoitus oli mennä lohta uistelemaan mutta kuten niin monesti tänä keväänä, tuulta on aina liikaa. Haukireissuksi muutin oman kalastusmatkani, samalla tuli testattua uusia juttuja hauen kiusaksi. Takilassa tuli 2 vavalla uitettua 4 viehettä hienosti toimi ja haukia antoi. Koko oli sitä perinteistä Luodonjärven kokoa. ( 0.4-2.5 kg ) Tuuli aluksi 12 m/s pohjoisesta muuttui sitten 14 m/s koillisesta.

4.6. lauantai

Tänään annoin avioliittoon menevälle miehenalulle paukkuvan lopetuksen poikamiehenä oloon. Polttariseurue aloitti päivän JSF ampumaradalla. Juhlaseurue kokeili compactradan vaikeutta.  Juhlaseurue pääsi kokeilemaan erityyppisiä haulikoita ja panoksia. Näytti siltä että punotus jota yleensä polttari porukoilla on kasvoilla, oli näillä vain olkapäässä ja hauiksessa kierroksen päätyttyä. Oli onnistunut tapahtuma, kaikki toimi niin kuin piti ja seurue jatkoi matkaa hyvillä mielin.

2.6. torstai

Riistan ruokinta jatkuu… talvella ruokin jäniksiä ja metsäkauriita, nyt on vuorossa sorsat. Riistakamera oli nyt ensimmäisen yön ruokintapaikalla ja kuvia oli mukavasti ottanut. Kuvat antoi kivasti pontta ruokinnan jatkamiseen.  Illalla lähden täkykalastaan haukea, katsotaan löytyykö isompaa kalaa. :)

28.5. lauantai

Lohenuistelukisa on käyty. Tässä kisassa oli kaikki voittajia. 28 Venekuntaa lähti lohta ja meritaimenta tavoittelemaan ja aikaa annettiin 8,5h. Punnitukseen ei tullut yhtään kalaa. Merivesi on vielä lohelle liian kylmää, meillä veneenmittari näytti alhaisimmillaan +1°C vettä. Keskilämmön ollessa +5°C. No lohikausi jatkuu näillä näkymin pikkusen pitempään. Yhteenvetoa kisasta. Jos yksin olisin ollut uistelemassa niin se olisi vastannut 238h uistelumäärää, keskimäärin 500 vapaa ja jos uistimet olisi ollut 5 m välein niin sen leveys olisi ollut n.2,5km. Tuolla alueella ei ollut yhtään lohta, jolle olisi vedetty uistin maistunut. Kuten edellisessä tekstissä kerroin. Lohenuistelu tarvitsee paljon onnea, onnistuakseen sen saamaan.  Samaan aikaan Luodonjärvellä pidettiin haukikisa, jossa oli mukana 19 venettä. He saivat saaliiksi 280 kg haukea. joista suurin painoi reilun 9 kg. Tuossa kisassa oli sääntö että kaikki yli 4kg hauet vapautetaan. Neljä parasta venekuntaa sai yli 20 kg haukea. Eli meillä on hyvin haukea jota lähden huomenna kalastamaan. Keli oli merellä hyvä. Tuuli oli etelästä 6 m/s, ilmanlämpö merellä +10°c ja ilmanpaine 1000,4 – 1003 hPa kisanajan.

25.5. keskiviikko

Kelit ovat olleet todella tuuliset viimepäivät. Ei ole kalastamaan päässyt veneellä, joten aikaa on kulutettu maalta onkien. Täkykalastusta olen nyt harrastanut pienillä järvillä. Olen tehnyt erillaisia kokeiluja ahvenen suuntaan ja olen onnistunut siinä oikein hyvin. Viikonlopulla lähden sitten lohikisoihin, tavoitteena on taas saada kaudenavaus lohi. Nyt mukana seuraa videokamera kiinteänä kiinni veneessä. Sille katsotaan sopiva paikka veneeseen päivän aikana, josta sitä on helppo siirtää tilanteen mukaan. Niin että niitä tilanteita saataisin myös kuvattua hyvin. Jos tuuria on niin toivottavasti saisi jotain videonpätkää myös tänne saaliista. No lohen vetouistelu on laji jossa pitää sitä tuuria olla mukana reilusti.

12.5. torstai

Nyt alkaa avovesikausi. Vene sai talven aikana uusi laitteita kuosiin. Niitä on tänään käyty testailemassa, samalla tuli tarkastettua koko vene ja turvavarusteet. Kalastus välineet on tarkastettu. Kelat ovat saneet uudet siimat ja on muuten öljytty. Samalla tuli päivitettyä turvasuunnitelmaa. Nyt kaikki on valmista. Huomenna iltapäivällä sitten kokeillaan kuinka hauki on syönnillä. Viikolla 21 alkaa sitten nonstop reissut. Katsotaan mitä saan kehiteltyä näille reissuille, mutta tiedän että jokainen tiistai antaa jotain uutta. Nonstop lähdöt peruuntuu ainoastaan jos tuulee yli 10m/s.  Viime kesäkausi oli hyvä. Suurin hauki oli 8,1kg, kuha 3.2kg, taimen 2.1kg, siika 720g. Tästä lähdetään tälle kaudelle. Katsotaan sitten syksyllä jos vene luokitellaan 3 luokkaan nyt mennään vielä 2 luokassa.

10.5. tiistai

Kesäkausi alkoi. Veneen lämpömittarit näytti vedenlämpötilaksi +10°c ja ilmanlämpötila oli laskuhetkellä +16°c. Tästä alkaa uusi ja hieno kesäkausi. Ennätykset on tehty rikottavaksi joten niitä lähdetään asiakkaiden kanssa tekemään. Joko sinä olet varannut matkan? Omat ennätykset voivat korjaantua näillä matkoilla,  jos ei ennätyskalaa tule niin retki on aina kokeilemisen arvoinen. Uudet hienot kalastusvälineet joita ei tarvitse itse omistaa, saa oppaalta reissuun. Kalastusvälineet ovat tehty kalastusta varten ja kestävät näiden vesien suuret kalat.  Kannattaa kysyä reissua joka tulee mieleen, tehdään sellainen reissu joka sinua tai sinun ryhmää kiinnostaa.

16.4. lauantai

Pilkkireissu antoi hyvin kalaa. Tasapainolla tuli koko päivä pilkittyä ja koko oli sen mukaista. Kalojen keskipaino oli 193 g. Saaliina tuli myös yksi hauki 930 g. Seuraava pilkkireissu on puhtaasti hauen perässä ja se tulee olemaan talven viimeinen pilkkireissu. Jäällä liikkuessa nyt käytän pelastautumispukua ( ursuit mps ) kelluntahaalareiden alla, unohtamatta naskaleita kaulalta. Keli oli mahtava. Aurinko paisto kirkkaalta taivaalta ja lämpöä oli aamulla klo.5  +2°c ja pois lähtiessä klo. 15 +11°c tuuli oli 8 m/s lännestä.

9.4. lauantai

Pilkkireissu Vaasan on tehty. Kalaa oli hyvin liikkeellä. Oikeastaan koko talven parhaimistoon kuuluva reissu.  Raippaluotoon kun pääsimme niin ensiksi punakettu juoksi tien vieressä. Pilkkipaikalle pääsimme hyvin ja kalat löyty aika nopeasti, pienellä alueella kala pyöri. Koko päivänaikana tein vain n.6 reikää, muuten käytin vanhoja reikiä. Ahvenet löyty 3 metrin vedestä. Päivällä näkyi parhaimmillaan 5 merikotkaa yhtäaikaa, hienoa että ilmojen valtias voi hyvin. Kotia ajaessa autolla,tienvarteen oli syömään tullut 2 ylivuotista hirveä. Sitten näkyi vielä kottaraisia 8 tien varressa Jepualla. Joten kyllä kevät tulee lujaa. Kavereille ISO kiitos reissusta.

Keli oli muuten hyvä muuta tuulta olisi voinut olla vähemmän, 10m/s Raippaluodon sillalla. Aamulla paikanpäällä pakkasta -1°C ja pois lähtiessä +6°C.

8.4. perjantai

Aamulla startti klo.05 kohti Vaasaa. Vaasan ahvenet odottavat ottajaa, muutaman hengenryhmällä lähdemme niitä etsimään. Keli näyttää hyvältä, aamulla -1°c ja päivällä +4° tuulikin on sopiva vain 5m/s pohjoisesta puhaltava. Merivesi näyttää olleen tänään koholla joten ahvenet ovat pääseet hyvin sisälahtiin. Katsotaan mitä huominen tuo tullessaan.

20.3. sunnuntai

Nyt on taas kirjoituksen aika. Tuli käytyä ensimmäisellä “kevätpäivä” pilkillä. Lokkeja, merikotka ja sepelkyyhkyjä näkyi, joten nyt on kevät alkanut. Päivä oli aivan mahtava, keli +7, tuuli mitätön ja aurinko paisto kirkkaalta taivaalta. Ahventa tuli senverran että kotona kaikki oli tyytyväisiä. jäätä oli vielä n.70cm siinä kohdin jossa minä kairailin reikiä. Ahventa löytyy nyt helposti kotia asti ja pilkkikelit vain paranee vielä.

18.2. perjantai

Pakkasta ollut viikon verran, päivisin -20°c paikkeilla ja öisin -25-28°c paikkeilla. Pilkille ei ole päässyt 2 viikkoon. Huomenna aamulla klo.04.00 startti kohti vene 11 båt messuja. Messuilla olen paikalla lauantaina ja sunnuntaina. Aamuulla soittelin kaverille Helsinkiin ja kyselin pakkastilannetta. -26°c klo.7  kun oli herätellyt auton käyntiin. Onneksi ensiviikon puolivälissä pitäisi helpottaa pakkasen osalta ja pääsee pilkille. Madetta tulee kivasti joten kannattaa kysellä matkoja madepilkille. Ruokintaa jatketaan nyt täydellä höyryllä. Ohraa ja kauraa lisätty vihannesten rinnalla.

8.2. tiistai

Riistaruokintaa tehty viikottain, lokakuun lopusta lähien. Eilen ruokintapaikalle mennessä yksi ruokailija näyttäytyi, metsäkauris lähti ruokintapaikalta. Ruokaa eläimmille on nyt viety 100-150 kg viikko vauhdilla. Ruokaa vien 5-8 paikkaan. Tämä lumi tilanne hankaloittaa vientiä, suurimman osan kannan käsin laatikoissa. Pisimmät matkat vedän pulkalla n.1km/ suunta. Ruokinta reissut saattavat joskus venyä 3h pituisiksi reissuiksi. Paikalla on aina kiva käydä kun näkee uusia jälkiä ja kun näkee eläinmiä niin käyn vielä innokkaammin. Tulevaa syksyä varten sitä töitä tehdään, jos sitten saisi eräksi yhden. Seuraavaksi tavoitteena on saada kuva syöjästä/syöjistä. Jään odottelemaan ruokintapaikalle kun saapuvat syömään. Paikoilla käyneitä eläimmiä jäljistä päätellen: Hirviä,supikoiria, kettuja, metsäkauriita, valkohäntäkauriita, lintuja ja joitain ajokoiria.

5.2. lauantai

Onnistunut pilkkireissu. Aamulla pakkasta -6.9°c,  tuuli koillisesta 2m/s.  Pelipaikalle saavuttiin klo. 9.40. Ensimmäiset reiät antoivat hyvin ahventa. Todettiin, että suurempi ahvenparvi pyörii alla. Saalis jakautui hyvin pilkkijöiden kesken. Päivän saalis oli reilu 3 kg ahventa, muutamia särkiä ja yksi kiiski.

2.2. keskiviikko

Nyt on metsästyskortti vastaanottajankoulutus suoritettu. Nyt saan pitää metsästäjäkortti tutkintoja. Ensimmäinen koe on sitten 27.2.2011 jolloin olen vastaanottamassa suorituksia Pietarsaaressa.

23.1. sunnuntai

Käynti sulavesi alueella tarkailemassa lintuja.
Pikku-uikku näyttäyt

yi hetkellisesti joka jälkeen katosi sumuun. Ensiksi en ollut varma linnusta mutta kotona tarkistus kirjasta, pikku-uikkuhan se oli. Todella arka lintu mutta kaunis ja siro lintu. Pakkasta -16°c tuuli 2m/s pohjoisesta.

22.1. lauantai

Kalasssa poikien kanssa. Tarkoitus oli mennä Luodonjärvelle ahventa pilkkimään. Suunnitelmat muuttu kun jäällä oli vettä n.10cm. Otettiin B suunitelma ja suunnistimme merenpuolelle. Siellä pojat pääsi ahventa narraamaan, saaliiksi 100-300g ahventa. Keli oli hyvä, pakkasta -6°c ja tuuli 1-3 m/s pohjoisesta. Ennen pois lähtöä tulen tekoon ja makkaran paistoon. Seurailtiin merikotkan kaarroksia samalla kun syötiin eväitä.